Berättelser minnen platser

Berättelser, minnen, platser handlar om att undersöka platser där de muntliga berättelserna om och mänskliga relationerna till dessa är i fokus. Alla berättelser och platser spelas in med ljud där ljudet av platserna och deras berättelser är en viktig del av hur de förmedlas. På så sätt får berättelserna en dimension av levande närvaro. Tillvägagångssättet för att samla in berättelser och minnen är också av vikt. Själva platsen med anknytning till berättelsen blir scenen för att spela in dem. Scenen aktiverar minnen hos berättaren.

Projektet har gjort nedslag i tre olika bygder. Lugnås, Tollered och Norra Vånga. Mer om dessa nedan. Berättelser finns att lyssna på genom plattformen Prisma Västra Götaland.

Det går även att lyssna till berättelserna genom en mobil kartbaserad webbsida: https://guide.prismavg.se/

Lugnås

Lugnås är en by på Lugnåsberget utanför Mariestad. På Lugnåsberget fanns tills för 100 år sedan kvarnstensgruvor som levererade kvarnstenar till hela Europa. Kvarnstensbrytningen började redan på 1200-talet. Idag finns museét Qvarnstensgruvan Minnesfjället att besöka för att ta del av hur gruvbrytningen gick till. Jag arbetade ihop med föreningen som driver gruvan men fokuserade på nutidshistoria där vi lät olika generationer och berätta om hur det var och är att bo på Lugnåsberget. Fram växer en komplex bild av ett samhälle som genomgick stora förändringar på 1900-talet och fortsätter förändras idag.

Lyssna på:

Klosterängen , Vägkorsningen i Övre Lugnås , Per-Töresgården i Lugnås , Fjällahacket i Kulpetorp

Tollered

Tollered är en bruksort mellan Lerum och Alingsås där textilfabriken Nääs fabriker låg. Fabriken var aktiv från 1833 fram till början av 80-talet. Tollered var ett bruksort där i princip alla jobbade eller hade anknytning till fabriken som ägdes av en familj. Ett integrerat samhälle. Jag arbetade tillsammans med Cecilia och Ingvar från gruppen Tollered Minnen som båda växt upp i samhället. En av dem arbetade i fabriken. De berättar om minnen, anektdoter, om platser och hur det var att leva där.

Lyssna på:

Kvarnen i Tollered , Vällingklockan i Tollered , Kanalen i Tollered , Nääs fabriker

Norra Vånga

En historisk lantbruksby mellan Vara och Falköping. Jag arbetade tillsammans med . Excelsiorföreningen Norra Vånga i projektet Ljud och berättelser från Norra Vånga där man kan ta del av berättelser, minnen och föremål knutna till dessa i byn. Exempelvis kan du besöka och höra berättelser och ljud från gården Bastöna, om historiskt viktiga platser i bygden och personliga minnen från utvalda platser.

Lyssna på berättelserna på Prisma VG.

Runstenen vid kyrkan, Tidslinjen, Marie källa, Skånings härad tingsplats, Norra Vånga tå, Humlaledet, Humlaledet festplatsen

Det går även att lyssna genom kartan nedan.

Epidemisjukhuset i Göteborg

Jag har även spelat in berättelser från det gamla Epidemisjukhuset i Göteborg – nuvarande Konstepidemin – som en del av projektet Konst och medicin.